Vleestomaat Marsha's Starfighter Beefsteak is ontwikkeld door Marsha Eisenberg in Floria, in Amerika. Deze prachtige vleestomaat is een resultaat van een samenwerking met Russ Crowe tijdens het "Star Wars project". Deze recente soort combineert een apart en aantrekkelijk uiterlijk met een heerlijke smaak. De grote afgeplatte en geribde tomaten wegen gemiddeld tussen de 200 - 300 gram per stuk. De tomaten hebben een prachtige kleur die moeilijk te beschrijven is, maar ik ga het toch proberen. De rijpe tomaten zijn bruinrood met vanuit de schouders blauwpaars dat met gevlamde strepen uitloopt naar de onderzijde. Ook zitten er gevlamde groene strepen op deze tomaat. Ook heeft de tomaat een prachtige, metaalachtige glans. Deze tomaat heeft heerlijk stevig en sappig vruchtvlees met een heerlijk, rijke en fruitige smaak. Deze middelvroege soort is redelijk productief.
Gebruik deze tomaten in salades, in soepen, sauzen, pastasauzen, ovenschotels, stoofschotels en in alle gerechten met tomaten. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Blauwe tomaten bevatten veel anthocyaninen. Volgens sommige onderzoeken zijn de anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zeer gezond. Deze gezondheidsvoordelen zijn o.a.: ontstekingsremmen, ooggezondheid, bloedsuikerregelen, bescherming tegen kanker, Antioxidant en goed voor het hart. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 175 - 200 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.