Vleestomaat Brandywine Black is een geweldige aanvulling op het Brandywine assortiment. Vleestomaat Brandywine Black is rond 1920 ontwikkeld door Dr. Harold E. Martin uit Pennsylvanië in Amerika. Volgens sommige bronnen is deze vleestomaat een kruising tussen een brandywine tomaat en Fejee Improved, een donkere vleestomatensoort. Vleestomaat Brandywine Black is een afgeplatte, geribde vleestomatensoort. Deze tomaten wegen tussen de 150 - 300 gram per stuk en de diameter ligt tussen de 5 - 10 cm. De tomaten rijpen van groen naar zeer donkerbruin met een groene waas aan de bovenkant op de schouders, de onderzijde van deze tomaat is een mooi een donkerroze. Het vruchtvlees van vleestomaat Brandywine Black is een prachtig donkerrood-bruin met een contrasterend roze hart. Vleestomaat Brandywine Black is een van de lekkerste donkerbruine vleestomaten die er zijn. Vleestomaat Brandywine Black is een combinatie van de heerlijke, klassieke en rijke Brandywine smaak met de zoetere en enigszins rokerige smaak van de donkerbruine tomaten. Het heerlijk smakende, vlezige en sappige vruchtvlees heeft ook nog een extra lekkere kruidige smaak. De bossige plant is zeer productief en geeft een goede middelvroege oogst. Voor een vleestomaat heeft Brandywine Black veel zaden.
Gebruik deze tomaten in salades, in soepen, op de boterham, in sauzen, in pastasauzen, in ovenschotels, in stoofschotels en in alle gerechten met tomaten. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 200 cm.</p>
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.