Tomaat Gandolf is een prachtige, aantrekkelijke en unieke soort saladetomaat. Deze soort tomaten noemen wij ook gewoon tomaten. Volgens sommige bronnen is dit een selectie van de kweker Dean Slater uit Michigan in Amerika. Prachtige tomaat met verschillende kleuren. Deze plant produceert namelijk een overvloed aan hartvormige, rode tomaten met zeer opvallende goudkleurige strepen en vlekken. Ook zijn de tomaten prachtig oranje-geel gekleurd met een opvallende rozerode blos. De schouders hebben groene strepen. De binnenzijde van deze hartvormige tomaten is ook rood met goudkleurige strepen en vlekken. Ook het blad is bijzonder mooi. Het is gewoon tomatenblad, maar het blad is bont gekleurd. Het blad is licht crème wit - geel en donkergroen gekleurd. De tomaten hebben een lichte hartvorm. Het heerlijk smakende, stevige en sappige vruchtvlees is ook tweekleurig. Het vruchtvlees heeft veel zaden en gel. De smaak van het vruchtvlees is heerlijk mild en zoet met een licht zuurtje. Deze midden vroege plant is zeer productief. Tomaat Gandolf combineert op een prachtige en unieke manier een geweldig aantrekkelijk uiterlijk met een heerlijke smaak. Dit is een echte aanrader.
Gebruik deze tomaten in pastasauzen, salades, in soepen, ketchup, op brood en direct van de plant als heerlijke en gezonde snack. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 120 - 150 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.