Stokroos Chater's dubbelbloemig Scarlet is een stokroossoort die prachtig, gekleurde dubbele bloemen in overvloed produceert. De bloemen van deze Stokroos ontvouwen zich van onder naar boven en ze groeien aan grijsgroene stevige stengels met grijsgroen blad. Deze soort is zeer geschikt voor het plaatsen tegen hekken, schuttingen, als omzoming van een pad, achterin de border of tuin. klimrekken en muren. Doordat deze Stokroos Chater's dubbelbloemig Scarlet zichzelf zeer gemakkelijk uitzaait, heeft u lang plezier van deze mooie en prachtige plant. Deze dubbelbloemige Stokroossoort heeft rode (Scharlaken) bloemen. De Stokroos is een lid van de kaasjeskruidfamilie (Malvaceae) net als: Linde, Okra, Malva, Groot Kaasjeskruid, Heemst, Bekermalva, Doerian, Chinese Roos, Strandpopulier en Zilverlinde. Deze familie bestaat dus uit een groot aantal bloemen en bomen. Stokroos wordt ook wel Flier, Heemst, Balroos en Boerenroos genoemd. Heemst is overigens ook een andere plant uit dezelfde familie. Stokroos komt oorspronkelijk uit Turkije en Palestina en is al in de 16e eeuw naar Europa gebracht. Maar inmiddels wordt deze tweejarige plant ook in Europa en specifieker in ons land (Nederland) veel gekweekt. Niet in de laatste plaats vanwege de vele verschillende mooie kleuren waarin deze plant verkrijgbaar is.
Stokroos gedijt in zowel een stedelijke- als een landelijke omgeving. Er zijn heel veel verschillende kleuren en zelfs een aantal dubbelbloemige soorten. Stokroos heeft arme kleigrond nodig, maar donkere kleuren doen het ook uitstekend op zandgrond. Hij heeft wel een warme, niet al te vochtige standplaats nodig. Vaak staan de stokrozen tegen een muur, schutting of andere erfafscheiding op het zuiden. Deze plant heeft veel zon nodig. Geef tijdens droogte extra water om uitdroging en voortijdige zaad afrijping te voorkomen. et is een plant die sowieso een schitterende eyecatcher in elke tuin vormt. Ook zeer geschikt voor de groei achterin de border en tegen een muur. Stokroos heeft een lange penwortel die hem ongeschikt maakt voor de kweek in potten en bakken. Omdat Stokroos een tweejarige is, vormt de plant in het jaar na zaaien alleen blad en in het 2e jaar bloeit de plant.Deze stokroos kan worden gebruikt om achteraan in een border te staan, ook mooi tegen schuttingen, muren, hekken, klimrekken en palisanders. Stokroos Chater's dubbelbloemig Scarlet is ook een prachtige en langhoudende snijbloem. De blaadjes van de bloemen van Stokroos Chater's dubbelbloemig Scarlet zijn eetbaar en kunnen worden gebruikt om o.a. salades op te vrolijken. Verwijder regelmatig de uitgebloeide bloemen om langer van deze prachtige plant te genieten. Als de uitgebloeide bloemen regelmatig worden verwijderd, bloeit deze Stokroos van mei t/m september. Deze Stokroos is prachtig in combinatie met andere soorten Stokrozen, Dille en Tuinmelde. Stokroos Chater's dubbelbloemig Scarlet is ondanks dat het dubbele bloemen zijn erg aantrekkelijk voor bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Het blad verdwijnt in de winter en loopt het daaropvolgende voorjaar weer uit. Stokroos kan zichzelf gemakkelijk uitzaaien. Stokroos bloeit van mei t/m september. Niet winterharde tweejarige. Hoogte: 180 - 200 cm.
Binnen zaaien: maart - mei
Buiten zaaien: mei - juli
Kiemtijd: 14 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20 °C
Zaaidiepte: 15 - 20 mm
Plantafstand: 40 - 60 cm
Rijafstand: 40 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Bloeiperiode: mei - september
Zaai binnen voor een vroegere bloei (van augustus tot oktober) van maart tot mei. Zaai in trays gevuld met goed bevochtigde zaaicompost. Zaai oppervlakkig en dek de zaden niet af, maar druk ze voorzichtig aan. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat de temperatuur niet dalen, vooral 's nachts. Dek de trays af met een deksel om het vocht binnen te houden. Geef de stokrozen veel licht, want ze kiemen in het licht. Verwijder het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verpot de zaailingen zodra ze groot genoeg zijn om te hanteren. Vanaf begin mei kunnen de zaailingen 7 tot 10 dagen worden afgehard. Zet ze overdag buiten in de zon. Daarna kunnen de jonge plantjes buiten worden gezet op een zonnige, beschutte plek met goed gedraineerde grond. Geef de plantjes een stevige ondersteuning. Ze kunnen ook tegen een schutting of muur worden geplaatst.
Zaai buiten van mei tot juli, zaaien kan in de volle grond op een zaaibed. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan. Dek de zaden niet af en houd de zaden vochtig en onkruidvrij. Dun de zaailingen uit tot 40 - 60 cm zodra ze groot genoeg zijn om te verwerken. Zet de planten in oktober tot november op een zonnige, beschutte plek, bijvoorbeeld tegen een muur of schutting. Stokrozen zijn zeer aantrekkelijk voor bijen, hommels, vlinders en andere nuttige insecten. Snoei de planten na de bloei flink terug. Ze kunnen dan later terugkomen. Stokroos zaait zich zeer gemakkelijk uit. Het is daarom zeer geschikt voor gebruik in de natuurtuin, verwilderde tuin, vlinder- en bijentuin en in stadstuinen. Stokrozen die buiten worden gezaaid, bloeien pas in het jaar na zaaien.