Pottomaat Blaue Zimmertomate komt oorspronkelijk uit Duitsland en is precies zoals de naam al zegt een blauwe tomaat die ook in kamers kan worden gekweekt. Deze tomatensoort kan namelijk gemakkelijk in potten worden gekweekt, maar hij heeft wel meer zon nodig dan in de gemiddelde kamer is te vinden. Het is dus beter om deze tomaat buiten op bijvoorbeeld een balkon of een andere zonnige plek te zetten. De tomaten rijpen van groen met paarsblauwe schouders naar donkerrood met donkerpaarsblauwe schouders. De cherrytomaten aan deze plant zijn aan de grote kant en worden ook wel cocktailtomaten genoemd. Gemiddeld wegen ze 20 - 25 gram per stuk en hebben ze een diameter van 2 - 3 cm. De smaak van deze tomaten is mild zoet smaak met wat zuur. De tomaatjes hebben redelijk veel en lekker sappig vruchtvlees. Ondanks dat deze tomatenplant niet hoog wordt, is het verstandig om de planten ondersteuning te geven als zij vol hangen met tomaten. Volgens sommige bronnen is dit de eerste pottomaat die anthocyaan bevat. Anthocyaan is de stof die ervoor zorgt dat deze tomaten blauwe schouders hebben, deze kleur verdiept zich naarmate de planten meer zon krijgen. Bijzonder aan deze plant is dat ook het blad onder invloed van de zon een blauwe zweem kan krijgen. Pottomaat Blaue Zimmertomate is een erg productieve en middelvroege soort die na ongeveer 65 - 70 dagen na verpotten kan worden geoogst.
Deze tomatenplant heeft net als alle andere pottomaten weinig onderhoud nodig. Het is niet nodig om de plant te dieven en ondersteuning is niet perse noodzakelijk, hoewel het wel handig kan zijn als de plant vol hangt met de heerlijke, grote cherrytomaatjes om er een stevig stok bij te zetten, zodat de plant niet omvalt. Deze soort is ideaal voor mensen die weinig ruimte hebben in de tuin of alleen een balkon. Hij kan namelijk in een grote pot worden gekweekt. Hierdoor kunnen mensen met beperkte ruimte toch van zelf gekweekte tomaten genieten.
Gebruik deze tomaten in pastasauzen, salades, in soepen, ketchup, op brood en direct van de plant als heerlijke en gezonde snack. Deze plant heeft veel zonlicht, warmte, water en voeding en een goede ondersteuning nodig voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Blauwe tomaten bevatten veel anthocyaninen. Volgens sommige onderzoeken zijn de anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zeer gezond. De Anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zijn zeer gezond. Deze gezondheids-voordelen zijn o.a.: ontstekingsremmen, ooggezondheid, bloedsuikerregelen, bescherming tegen kanker, Antioxidant en goed voor het hart. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 30 - 40 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.