Peper Buena Mulata is een zeer mooie, aparte en bijzondere pepersoort. Buena Mulata wordt vertaald met "mooie kleur" en in dit geval klopt dit inderdaad. De onrijpe pepers rijpen van paars via rozerood en bruinoranje naar felrood. Ook de stengels en de kelk van deze plant zijn in het begin paars. Dit zorgt ervoor dat deze plant zeer decoratief is. Deze peper werd door eethistoricus William Woys Weaver uit de collectie van zijn opa geïntroduceerd. Zijn opa ontving deze in 1944 peper van Horace Pippin, de Afrikaans-Amerikaanse artiest. Deze pepers worden 6 - 8 cm lang. De dikte van deze pepers varieert tussen 2 tot 2,2 cm dik. De verse vruchten wegen gemiddeld 10 gram met het steeltje er nog aan. Ze lijken ook veel op Cayenne pepers. Deze pepers zijn ongeveer even scherp als een Cayenne.
De kleur van de onrijpe pepers is het mooiste aan peper Buena Mulata. Het gemiddeld pittige vruchtvlees is lichtgroen gekleurd. Net als Cayenne pepers zijn deze pepers ook in alle stadia te gebruiken. Deze peper is zowel vers als gedroogd te gebruiken. Hij kan ook zeer goed tot poeder of flakes worden vermalen. De stengels van deze plant zijn mooi paars gestreept. De bloemetje zijn wit-paars gestreept. Deze decoratieve plant kan ook zeer goed binnenshuis in een grote pot worden gekweekt. Deze plant zorgt voor een middenvroege, goede oogst.
Chilipepers zijn de vruchten van de peperplant. Ze zijn familie van de paprika. Peper komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika en Zuid Amerika. Het is door de Spanjaarden, Portugezen en Nederlanders over de hele wereld verspreid. Ze groeien het beste onder voldoende warmte. In de huiskamer of in een onverwarmde kas in ons klimaat (Nederland). Een andere naam voor chilipeper is hete peper, rode peper, Spaanse peper en Lombok. Pepers zijn er in veel verschillende formaten en kleuren. Bijv. groot, klein, rood, geel, wit, paars, bruin, oranje en groen. Pepers kunnen zowel vers, gedroogd als in poedervorm en als flakes worden gegeten. Pepers kun je zelf drogen door de pepers op z’n kop in een droge, warme en goed geventileerde ruimte te hangen of door de pepers in een zeer lauwe oven (70 °C) en in een speciale droogkast te drogen. Peperpoeder wordt ook wel cayennepoeder en chilipoeder genoemd. Pepers bevatten heel veel gezonde voedingsstoffen zoals capsicum , Capsaïcine, bioflavonoïden en vitaminen en mineralen. Capsicum wordt ook gebruikt in medicijnen tegen bijv. een loopneus en verkoudheid. Capsaïcine is het stofje in de pepers die ze zo scherp maakt. Peper helpt ook preventief bij ziektes als verkoudheid, aderverkalking, hart-en vaatziektes en tegen ontstekingen. Peper heeft ook een pijnstillende werking, zorgt voor een geluksgevoel, helpt tegen bijholte-ontsteking, verkoudheid, ontstekingen, hart- en vaatziekten, aderverkalking en tegen koude voeten in de winter.
Peper is zeer gezond en veelzijdig. Het bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E en K. En de mineralen: fosfor, ijzer, kalium, koper, mangaan en magnesium. Ook zit er veel antioxidanten zoals: alpha-caroteen, beta-caroteen, cryptoxanthinen, luteïne en zeaxanthine. Pepers kun je koken, stomen, stoven, grillen, bakken, in ovenschotels gebruiken, in stamppotten, fijn gesneden toevoegen aan salades en rauwkost, barbequen, wokken en toevoegen aan o.a. Indonesische, Mexicaanse, Italiaanse, Spaanse, Marokkaanse en andere gerechten. Ook kun je sambal, chilijam en chilisaus van pepers maken. Je kunt pepers ook toevoegen aan sauzen, soepen en andere gerechten die wat pit kunnen gebruiken. Ook bevatten chilipepers koolhydraten, eiwitten, vezels en weinig calorieën. Pepers zijn heerlijk in combinatie met: gehakt, rundvlees, varkensvlees, kip, lamsvlees, chocolade, cacao, rijst, noedels, pasta, olijfolie, gember, sojasaus, komijn, koriander, bieslook, basilicum, tijm, rozemarijn, paprikapoeder, roomboter, appel, kerrie, peterselie, rode wijnazijn, witte wijnazijn, balsamicoazijn, kaas, Parmezaanse kaas, mosterd, kokosmelk, melk, tomatenpuree, oregano, rode wijn, kaneelstokjes, ontbijtkoek, appelstroop, citroen en limoen. En met groenten zoals: prei, uien, knoflook, paprika, tomaten, aardappelen, wortel, bloemkool, boerenkool, spruitjes, broccoli, bosuitjes, sjalotten, linzen, kikkererwten, sperziebonen, peultjes, rode kool, komkommer, champignons, spitskool, witte kool, kidneybonen, bruine bonen, taugé en sla. Wees voorzichtig en eet niet teveel hete pepers. Het kan namelijk maagproblemen zoals maagzuur veroorzaken. Ook moet je na het schoonmaken en snijden van hete pepers niet met je handen aan je ogen zitten. Chilipepers kunnen ook helpen bij afvallen. Je krijgt eerder een vol gevoel bij heet eten. En chilipeper geeft je stofwisseling een impuls. Je krijgt het warm van heet eten en hierdoor wordt je verbranding versnelt. Hierdoor verbrand je wat meer calorieën. Verse rode peper kun je 5 – 7 dagen bewaren in de groentela van de koelkast. Je kunt pepers ook in een glazen pot gevuld met olijfolie bewaren. Op deze manier zijn de pepers maanden te bewaren (5 – 6). Pepers kunnen ook worden ingevroren. Snijd de steeltjes van de pepers. Was ze goed en vries ze in het geheel in, op deze manier kun je ze ongeveer 12 maanden bewaren. Niet winterharde meerjarige. De pepertjes kunnen door hun hitte worden gebruikt in sauzen, diverse gerechten, eigengemaakte peperrubs, en kruidenmixen en eigengemaakte sambals,enz. Deze peper kan zeer goed worden gedroogd, hierdoor wordt de peper iets heter. Kan ook worden gebruikt om sauzen, sambals en andere mild pittige gerechten mee te maken. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 60 cm. Scoville Units: 30.000 - 50.000.