Mizuna is een in Nederland nog relatief onbekende groente. Het komt oorspronkelijk uit Japan. Het word ook wel Mitzuna, Kyona en Japanse mosterd genoemd. Deze heerlijk smakende bladgroente heeft een subtiele, pikante, mosterdachtige smaak.
Mizuna is gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Het kan worden gebruikt als een exotische vervanging van raapstelen in gerechten. Ook kan het rauw in salades en als roerbakgroente worden gebruikt. In Japan wordt het ook wel op het laatste moment toegevoegd aan soepen en stoofgerechten.
Buiten zaaien: midden maart - oktober
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 7 - 15 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 15 cm
Zaaiafstand in rijtjes: 45 cm
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 40 - 45
Vanaf het begin van de lente (midden maart) tot in de herfst (oktober) kan er buiten in de volle grond worden gezaaid. Zaai in rijen die 45 cm van elkaar verwijderd zijn. Bij beperkte ruimte mogen de rijtjes dichter bij elkaar liggen. Dek de zaadjes af met ¼ cm zaaigrond. Houd de grond goed vochtig en onkruidvrij. Vooral tijdens de kieming goed vochtig houden.
Dun de planten geleidelijk uit zodat er per plant 15 cm ruimte is. Eet dit uitgedunde blad als salade. Bij de oogst de buitenste, jonge blaadjes plukken. De binnenste bladeren laten doorgroeien voor oogst op een later tijdstip. Deze groente kan ook net als raapstelen, spinazie en als roerbakgroente worden bereid en gegeten.