Mizuna is een in Nederland nog relatief onbekende groente. Het is een bladgroente die oorspronkelijk uit Oost-Azië (Japan) komt. Het is familie van de kool zoals bijv. : bloemkool, boerenkool, broccoli en spruitjes. Het is een koolsoort die geen hoofden vormt. De blaadjes zijn lang, slank en zeer gekarteld. Deze soort heeft donkergroen blad. Deze heerlijk smakende bladgroente heeft een subtiele, pikante, mosterdachtige smaak. Het word ook wel Mitzuna, Kyona en Japanse mosterd genoemd. Mizuna is gemakkelijk te kweken en te onderhouden. Het kan worden gebruikt als een exotische vervanging van raapstelen in gerechten. Mizuna is zeer gezond en heeft vooral de volgende gezondheidsvoordelen: het is goed voor de ogen, voor de stolling van het bloed, het immuunsysteem en voor het behoud van sterke botten.
Mizuna is een zeer gezonde groente, het bevat o.a. de volgende vitamines: A, B1, B2, B6, B11, C, E en K. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, mangaan, magnesium, natrium, selenium en zink . Het bevat ook nog veel vezels, antioxidanten, eiwitten en koolhydraten. Mizuna wordt veel gebruikt in salades, in soepen, op pizza’s, in pastagererechten en in wokgerechten, stoofschotels, stamppotten en in oosterse gerechten. Voeg mizuna op het laatste moment toe omdat lang koken tot smaakverlies en verlies van knapperigheid leidt. Mizuna is in de verpakking in de koelkast een aantal dagen te bewaren (3 – 4). Mizuna is heel erg lekker in combinatie met: kip, lam, varkensvlees, gehakt, rundvlees, lamsvlees, chilipeper, olijfolie, melk, boter, paprikapoeder, appel, augurk, tijm, roomboter, kaas, kappertjes, citroen, mosterd, noedels, pasta, rijst, couscous, zalm, tonijn, dille, amandelen, tomatenpuree, italiaanse kruiden en mozzarella. En met andere groenten zoals: veldsla, rucola, wilde rucola, bosui, peultjes, sperziebonen, tomaten, zoete aardappel, aardappelen, rapen, broccoli, raapstelen, wortel, venkel, sjalot, uien, paprika, champignons, prei, spinazie en sla. Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien onder glas: eind januari - half maart
Buiten zaaien: half maart - oktober
Kiemen: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 7 - 15 °C
Zaaidiepte: ½ cm
Plantafstand: 25 - 30 cm
Zaaiafstand in rijtjes: 45 cm
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 40 - 45
Mizuna wordt uitsluitend buiten in de vollegrond, eventueel onder glas (koude kas), gezaaid. Omdat deze groente zeer snel buiten te kweken is, loont het de moeite niet om eerst binnen voor te zaaien. Hij kan goed tegen kou en enkele graden vorst, maar zeer slecht tegen hitte. Bij droog warm weer in de zomer schiet hij snel in het zaad.
Mizuna kiemt het beste bij een temperatuur tussen 7 - 15 °C. Het ontkiemen duurt ongeveer 7 - 14 dagen, afhankelijk van de buitentemperatuur en de bodemtemperatuur. Deze groente kan op zeer veel verschillende soorten grond goed gekweekt worden, zolang de grond maar goed waterdoorlatend is.
In de koude kas kan er vanaf eind januari tot half maart worden gezaaid. Vanaf het begin van de lente (midden maart) tot in de herfst (oktober) kan er buiten in de volle grond worden gezaaid. Zaai in rijen die 45 cm van elkaar verwijderd zijn. Bij beperkte ruimte mogen de rijtjes dichter bij elkaar liggen. Dek de zaadjes af met ¼ cm zaaigrond. Houd de grond goed vochtig en onkruidvrij. Vooral tijdens de kieming goed vochtig houden. Zet Mizuna op een zonnige plek met half schaduw. Maak een ondiepe en smalle geul in de grond van ongeveer ½ cm diep. Zaai hierin de zaden met een onderlinge afstand van ongeveer 5 cm. Bedek de zaden met een laagje grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 cm. Deze uitgedunde zaailingen kunnen gegeten worden in salade. Geef vooral tijdens droge periode voldoende water. Zaai niet in de zomermaanden omdat dan het gevaar van het te snel in het zaad schieten groot is. Het snel in het zaad schieten door droge warmte kan eventueel worden voorkomen door de planten goed vochtig te houden en door op een zonnige plaats met half schaduw te zaaien.
Oogst de volgroeide planten na 5 - 6 weken. Het jonge blad, dat gebruikt wordt in bijv. salades, kan al na 3 weken worden geoogst. Pluk het jonge blad voorzichtig en laat de rest van de planten doorgroeien voor een latere oogst. Zaai om de 3 weken kleine hoeveelheden om de oogstperiode te verlengen.
Bij de oogst de buitenste, jonge blaadjes plukken. De binnenste bladeren laten doorgroeien voor oogst op een later tijdstip. Deze groente kan ook net als raapstelen, spinazie en als roerbakgroente worden bereid en gegeten. Oogsten kan al vrij snel. Na 40 - 45 dagen kan de eerste oogst plaatsvinden. Eet het blad z.s.m. na de oogst of bewaar het in de groentela van de koelkast maximaal 4 dagen.