Microtomaat Micro Tom is een erg klein blijvende cherrytomatensoort. De zeer kleine tomaatjes worden ongeveer zo groot als knikkers. Ze rijpen van groen naar felrood. Deze soort is ontwikkel door Dr. J.W. Scott en Dr. B.K. Harbaugh aan de Universiteit van Florida. Micro Tom is geïntroduceerd in 1989. Volgens sommige bronnen heeft Micro Tom een goede resistentie tegen Fusarium-verwelkingsziekte en Grijze Bladvlekkenziekte. Microtomaat Micro Tom is ook zeer productief.
De smaak van de tomaatjes van Micro Tom is een lekkere en verrassende ouderwetste tomatensmaak. Duidelijk zoet met een aangenaam zuurtje. Het vruchtvlees is zeker voor zo'n klein tomaatje veel en lekker stevig. De schil is heerlijk stevig en knapperig. Voor zo'n klein tomaatjes zorgt hij voor een grote explosie aan smaak en productiviteit. Omdat deze plant klein blijft, heeft hij geen ondersteuning nodig. Zelfs niet als hij helemaal vol hangt met lekkere, kleine tomaatjes. De sappige, smaakvolle tomaatjes zorgen dat dit een zeer goede keus is voor iedereen die tomaten in pot wil kweken. Hij kan zowel binnen als buiten worden gekweekt. Buiten heeft de voorkeur in verband met zonlicht. Microtomaat Micro Tom is zeer gemakkelijk te kweken en past zich gemakkelijk aan allerlei condities.
Tomaten bevatten veel vitamine C en Lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in ons lichaam als de tomaten zijn verwarmd. U kunt de kleine, heerlijk smakende en zeer zoete tomaatjes gebruiken in salades, als snack, in Pastasauzen, in sauzen, in soepen, in ovenschotels, in wokgerechten en in allerlei Italiaanse gerechten. Ze zijn ook heerlijk als gezond, slank en lekker tussendoortje of als zeer gezond snoepje voor kinderen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 10 - 15 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.