Lente-ui Red Toga is een rode lente-uisoort. Lente-ui wordt ook wel Bosui en Stengelui genoemd. Red Toga is een winterharde meerjarige die in ons klimaat (Nederland) meestal als eenjarige wordt gekweekt. Lente-ui Red Toga is lid van de narcisfamilie (Amaryllidaceae) net als o.a.: Daslook, Bieslook, Chinese Bieslook, Narcis, Prei en natuurlijk de Ui. Lente-ui is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika en Afrika. Deze heerlijk mild smakende uiensoort vormt geen echte bol aan de onderkant van de steel, maar meer een kleine verdikking. De stengels kleuren uiteindelijk een felle kleur roze-achtig rood met aan de bovenkant een stukje wit en daarboven groen blad. Alles van deze lente-uisoort is eetbaar. De smaak van Red Toga is heerlijk zacht en mild en doet denken aan de smaak van prei.
Lente-ui Red Toga is de meest gebruikte ui voor opeenvolgende zaaiperiodes. Deze ui smaakt heerlijk als hij jong wordt geoogst. De smaak van Lente-ui Red Toga wordt pittiger als de verdikkingen aan de onderkant van de stengel dikker worden. Het is een smakelijke, gemakkelijk te kweken en onmisbare groente in elke (moes)tuin. Lente-ui Red Toga is een zeer veelzijdige en gezonde groente die op heel veel verschillende manieren te bereiden is. Lente-ui Red Toga kan worden gekookt, gegrild, gebakken, gewokt, geroosterd, gestoofd en zeer fijn gesnipperd worden gebruikt in salades. Lente-ui Red Toga heeft een heerlijke, milde uiensmaak met een knapperige bite. Lente-ui Red Toga kan ook worden gebruikt in salades, soepen, sauzen, pastasauzen en in alle andere gerechten met ui. Lente-ui Red Toga kan ook gemakkelijk in potten, bakken, moestuinbakken en in een gemengde border worden gekweekt. Kan in diverse stadia worden geoogst en kan dus een lange tijd worden gebruikt. Alles van deze heerlijk smakende bosui kan worden gegeten. Het blad is milder van smaak. Kan goed worden ingevroren. Als je alleen het blad oogst kan de rest doorgroeien. Lente-ui Red Toga kan geoogst worden vanaf juni t/m oktober. Red Toga is na het oogsten een aantal dagen in de groentela van de koelkast te bewaren (2 - 5 dagen). Winterharde meerjarige.
Zaaien buiten: april - juni
Kiemen: 10-14 dagen
Kiemtemperatuur: 9-15 °C
Zaaidiepte: ½-1½ cm
Plantafstand: 15 cm
Zaai-afstand rijen: 15-20 cm
Standplaats: zonnig met gedeeltelijk schaduw
Dagen tot oogst: 60 - 90
Oogstperiode: juni - oktober
Zaai zodra de grond kan worden bewerkt in de vollegrond op een zonnige plaats met gedeeltelijke schaduw in goed gedraineerde grond. Zaai in rijen die 15 - 20 cm uit elkaar liggen. Zaai de zaden dicht op elkaar om ervoor te zorgen dat de bollen niet te groot worden. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Oogst de lente-ui na ongeveer 60 dagen en laat enkele exemplaren staan voor een late oogst. Zaai geen uien in grond waar uien op hebben gestaan in het voorgaande jaar. Uien hebben voedingsrijke, vochtige grond nodig die met wat compost is bemest. Deze Lente-ui kan in zijn geheel worden geoogst, maar ook alleen het bovenste blad oogsten is mogelijk. De rest van de Lente-ui kan op deze manier nog doorgroeien. Goede buren voor Lente-ui zijn Peterselie, Wortelen en Spinazie. Deze soorten leiden namelijk de uienvlieg af. Leg anti-uienvliegnetten over de uien om ze te beschermen.