Biologisch Korianderzaad kopen
Biologische Koriander is een biologisch gekweekt, heerlijk aromatisch kruid. Dit sterk smakende en ruikende keukenkruid wordt veel gebruikt in de Oosterse en Marokkaanse keuken. Het is bijvoorbeeld heel lekker in stoofgerechten, Marokkaanse Tajines en in Oosterse soepen of curries met kokosmelk. Biologische Koriander moet u niet te lang laten meekoken. Het kruid kan ook na het koken vers over het gerecht worden gestrooid. Houd u van Biologische Koriander en gebruikt u het vaak? Zelf Biologische Koriander zaaien is dan een goed idee. Daarvoor kunt u hier online Biologisch Korianderzaad kopen.
Biologische Koriander zaaien
Als u Biologische Korianderzaden hebt gekocht krijgt u altijd zaai instructies meegestuurd van 123zaden. In het begin van het jaar kunt u de zaden binnen zaaien en vanaf mei kunnen de Biologische Korianderzaden ook buiten gezaaid worden. U heeft niet eens een grote tuin nodig. Vierkante moestuinbakken zijn bijvoorbeeld ook geschikt voor koriander zaaien. Na het zaaien van de Biologische Korianderzaden duurt het gemiddeld 14 tot 21 dagen tot de zaden ontkiemen. De een- of tweejarige plant wordt uiteindelijk ongeveer 60 centimeter hoog.
Biologische Korianderzaden gebruiken
U kunt zowel het blad als de zaadjes van de Biologische Korianderplant eten. Het blad van Biologische Koriander heeft een uitgesproken smaak waar niet iedereen van houdt. Als u het blad gaat oogsten is het het beste om niet meer dan een derde van de plant af te knippen. Dan kan de plant weer verder groeien en kunt u later opnieuw oogsten. De jonge en mooie blaadjes zijn het lekkerste. De oudere, varenachtige blaadjes smaken wat bitter. De steeltjes kunt u ook fijnhakken en in de maaltijd verwerken.
Als de Biologische Korianderplant uiteindelijk gaat bloeien wordt er nauwelijks meer vers blad gevormd. Maar ook dan is de plant nog bruikbaar. De zaden rijpen af en kunnen afgeknipt worden om te drogen. Ze lijken best veel op peperbolletjes. Deze verse Biologische Korianderzaden behouden heel lang hun smaak en zijn zelfs smaakvoller dan de zaden die u in de winkel koopt. De fijngemalen Biologische Korianderzaden staan bekend onder de naam ketoembar.
Binnen zaaien: februari - maart
Buiten zaaien: midden mei - juni
Kiemen: 5 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 15 - 20°C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Plantafstand: 23 - 30 cm
Standplaats: zonnig - half schaduw
Oogstperiode: juli - oktober
Koriander kan binnen in grote bloempotten worden gezaaid. Zaai vanaf februari in een grote bloempot een aantal zaden (max. 10 zaden). Zaai ongeveer 1½ diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en warm. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zet de potten niet in de vensterbank, maar zorg wel voor een lichte en warme standplaats. Zorg voor een goede afwatering van de potten.
Buiten zaaien kan vanaf midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, op een zonnige plaats met goede afwatering. Zaai ongeveer 1 cm diep en bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Ontkiemen van de zaden duurt gemiddeld 14 - 21 dagen buiten, afhangelijk van de temperatuur en het weer. Koriander heeft een teer wortelstelsel dat niet goed tegen verplanten kan. Daarom moeten de jonge zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, rondom worden uitgedund op ongeveer 25 cm. Houd de grond goed vochtig, maar niet te nat omdat deze plant erg slecht tegen natte voeten kan. Zet op een zonnige plaats met in de zomer eventueel half schaduw en oogst regelmatig.