Kalebas Speckled Swan doet zijn naam werkelijk eer aan. De kalebas heeft een aparte en bijzondere zwaanvorm en de donkergroene huid is flink gespikkeld. Het is een aparte kalebassoort. Deze soort kan flink groot worden. Ze hebben een gemiddeld gewicht tussen 2 - 4 kilo en sommige uitschieters kunnen wel tot 10 kilo wegen. Ze worden ongeveer 40 cm lang, maar ook hier kunnen weer uitschieters tussen zitten. De kalebassen vallen gelukkig wel op tussen het blad. Het is dus gemakkelijk om ze te oogsten. In het begin zitten er witte haartjes op de huid, maar deze vallen eraf als de kalebassen rijp genoeg zijn om te oogsten. De kalebassen moeten goed gedroogd zijn om ze op te slaan. Deze kalebassen kunnen zowel binnen als buiten worden gekweekt. Zorg er wel voor dat de bloemen kunnen worden bestoven, anders komen er geen kalebassen aan de planten. Het zaad heeft een hard huidje. Het is dus slim om ze voor het zaaien even in lauwwarm water te laten weken. Deze prachtige, attractieve en aparte kalebas heeft een prachtige donkergroene huid met prachtige lichtgroene vlekken. De vorm van deze kalebas doet sterk denken aan een zwaan. Pluk de kalebassen niet te laat voor de mooiste vorm en kleur. Hij is niet eetbaar, maar wel zeer decoratief. Hij kan gebruikt worden in herfststukjes, in herfstmandjes, bij de voordeur als decoratie en natuurlijk ook op de tuintafel. Ook leuk om deze sierkalebas samen met kinderen te kweken en na het oogsten samen met de kinderen te knutselen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 250 - 400 cm.
Binnen zaaien: april - mei
Buiten zaaien: juni - juli
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Plantafstand: 100 - 125 cm
Standplaats: zonnig en beschut tegen wind
Oogstperiode: augustus - oktober
Binnen zaaien kan vanaf midden april in een propagator of in een verwarmde kas. De temperatuur moet minstens 20 °C zijn, warmer zorgt voor een betere kieming. Het is wel belangrijk dat de temperatuur zo constant mogelijk is, dit zorgt namelijk voor een goede kieming. Gebruik aparte zaaipotten die niet te klein zijn (ong. 8 cm Ø). Stop per pot 1 zaadje zijdelings 1½ cm diep in zaaigrond en dek dit af. Na het zaaien en tijdens het kiemen de grond goed vochtig houden, maar niet te nat om rotting te voorkomen. Laat de jonge zaailingen, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur voordat u ze in de volle grond zet. Hard ze af vanaf begin mei door de jonge planten overdag buiten te zetten voor 7 - 10 dagen. Zorg dat er geen kans meer is op nachtvorst voordat u de planten definitief buiten zet. Kalebassen zijn klimmende planten die veel ruimte nodig hebben en ook een zeer stevige ondersteuning.
Buiten zaaien kan vanaf juni als het warmer wordt in de vollegrond. Een zonnige plaats met beschutting tegen de wind en een goede afwatering is noodzakelijk. Zaai 3 zaden per gat. Houd minstens 100 - 125 cm ruimte rondom aan. Dun de zaailingen uit tot 1 sterkste per gat. Om goed te kunnen groeien en veel vruchten te produceren, hebben kalebassen extra bemesting nodig. Bijvoorbeeld vloeibare tomatenmest, geef dit zodra de vruchten beginnen te groeien om de week. Zorgvuldig onkruid verwijderen is belangrijk voor de luchtcirculatie. Geef voldoende water op de grond en niet op de planten om te voorkomen dat ze gaan rotten. Zorg voor een stevige ondersteuning. Deze plant is zelfbestuivend, maar het kan soms handig zijn om de vruchten zelf te bestuiven. De planten ontwikkelen zelf mannelijke en vrouwelijke bloemen. De vrouwelijke bloemen zijn herkenbaar aan het kleine schijnvruchtje dat achter de bloem zit.
Deze eetbare kalebas kan worden geoogst zodra de vruchten 30 cm lang zijn. Laat de vruchten niet langer worden dan 60 cm als u ze wilt eten. Snijd de vruchten voorzichtig van de plant af met een scherp mes. Zodat u de plant niet beschadigd. De vruchten kunnen ongeveer 1 week in de koelkast worden bewaard.