Cherrytomaat Roma wordt ook wel Mini Roma en Baby Roma genoemd. Deze hoge plant geeft een overvloed aan kleine langwerpige tomaatjes die 1½ - 2 cm lang zijn en per stuk tussen de 5 - 7 gram wegen. Ondanks dat deze tomaatjes relatief klein zijn, barsten ze van de smaak. De heerlijk zoete en kruidige smaak van deze kleine tomaatjes blijft heerlijk lang in de mond hangen. Omdat de tomaatjes klein zijn en veel heerlijk vruchtvlees en weinig vocht bevatten, is de smaak erg geconcentreerd. Cherrytomaat Roma is zeer geschikt als gezonde snack en als je eenmaal 1 van de tomaatjes hebt geproefd blijf je er van dooreten omdat ze zo lekker zijn. Cherrytomaat Roma is een middelvroege soort.
Gebruik deze kleine tomaatjes als snoeptomaatje, als snack, in salades, in sauzen, soepen en in allerlei andere (Italiaanse) gerechten. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. De plant heeft ondersteuning nodig.Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.