Cherrytomaat Abracazebra is alweer een prachtige creatie van de beroemde tomatenkweker Tom Wagner uit Amerika. Qua uiterlijk lijkt cherrytomaat Abracazebra een kleine zus te zijn van tomaat Green Zebra. Alleen is de kleur van cherrytomaat Abracazebra iets donkerder en is de gelachtige substantie rondom de zaden groen. Cherrytomaat Abracazebra rijpt van groen met groene strepen naar groengeel met donkergroene strepen. Het gemiddelde gewicht van deze tomaatjes ligt tussen 40 - 60 gram per stuk. En de tomaatjes hebben een gemiddelde diameter van 2 - 4 cm. Het groengele vruchtvlees van deze tomaatjes is heerlijk sappig met een lekkere enigszins zoete smaak met een licht zuurtje. De tomaatjes kunnen variëren in smaak en kleur. Deze middelvroege plant produceert erg goed, vooral in de 2e helft van het seizoen. Cherrytomaat Abracazebra produceert ook goed in een wat kouder klimaat.
Gebruik deze tomaatjes in salades, in soepen, sauzen, pastasauzen, ovenschotels, stoofschotels en in alle gerechten met tomaten. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Het verschil tussen rijpe en onrijpe tomaten is bij groene tomaten niet altijd heel duidelijk te zien, maar wel te voelen: onrijpe tomaten zijn hard en rijpe tomaten zijn zacht. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 150 - 180 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.