Broccoletto komt oorspronkelijk uit Italië. Ondanks dat de groente lijkt op een mini versie van broccoli is het familie van de raapsteel. Deze heerlijke italiaanse groente is in ons land (Nederland) nog redelijk onbekend. Van de broccoletto is alles eetbaar. Het blad, de bladsteel en het kleine bloemhoofdje. De smaak is een beetje bitter en lekker pittig. Hij wordt ook wel rapini, cime di rapa en italiaanse raapsteel genoemd.
Broccoletto kan worden gewokt, kort gekookt en gestoomd. Om de vitaminen en mineralen en het knapperige van deze groente niet verloren te laten gaan, is het beter om de groente vooral niet te lang te koken en deze pas op het laatste moment toe te voegen aan gerechten die een lange bereidingstijd hebben. Broccoletto is zeer gezond het bevat o.a vitamine A, C, E en K. en hiernaast ook nog veel vezels, eiwitten en koolhydraten. Broccoletto is heerlijk in combinatie met varkensvlees, salami, Parmezaanse kaas, kaas, zalm, ansjovis, pasta, olijfolie en balsamico azijn. En andere groente zoals: tomaat, ui, paprika, rode peper, wortel, bleekselderij en knoflook. Voeg deze groente ook vooral toe aan soepen, stoofschotels, ovenschotels en Italiaanse gerechten. Broccoletto is na het oogsten ongeveer 3 – 5 dagen houdbaar in de groentela van de koelkast. Niet winterharde eenjarige.