Tomaat Königin der Nacht is een opvallende, vrij nieuwe soort tomaat die hoort tot de zogenaamde "Blauwe tomaten". De tomaten zitten qua grootte tussen een salade tomaat en vleestomaat in. De tomaten wegen tussen de 60 - 120 gram per stuk en hebben een diameter van 4 - 6 cm. Deze tomaat wordt ook wel "Koningin van de Nacht genoemd. Deze tomaat komt oorspronkelijk uit het Rijngebied in Duitsland. De naam Köningin der Nacht dankt deze tomaat aan de Duitse roots en het feit dat hij zeer donkerblauw - paars begint. De middelgrote ronde vruchten hebben soms ribbels aan de bovenkant. Het vruchtvlees van deze tomaten is zeer stevig, rood en heerlijk kruidig en vol van smaak. De smaak heeft iets pittigs. Het is ook een sterke tomatensmaak. De opvallende, mooie en aantrekkelijke tomaten zijn niet alleen erg lekker, maar zorgen ook voor een zeer aantrekkelijk plaatje. Deze soort is een van de mooiste Blauwe tomaten die er op dit moment zijn. De smaak is heerlijk. Het vruchtvlees is stevig, vlezig en heerlijk sappig. De tomaten bevatten zeer weinig zaden.
Deze tomaat smaakt heerlijk uit het vuistje, in salades en in Mediterraanse pastaschotels. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Deze tomatensoort kan zeer goed voor langere tijd worden bewaard. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Blauwe tomaten bevatten veel anthocyaninen. Volgens sommige onderzoeken zijn de anthocyaninen (anti-oxidanten) die de paarse kleur veroorzaken bij deze tomaten zeer gezond. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 -14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.