Deze aromatische halfheester heeft kleine paarse bloemetjes die net als het blad van de plant een heerlijke geur afgeven. Lavendel komt oorspronkelijk uit de landen rond de Middellandse Zee en heeft dus een droge, zonnige standplaats nodig. De bloemetjes kunnen hangend in kleine bosjes worden gedroogd. Er zijn verschillende toepassingen voor Lavendel. Het wordt in de keuken gebruikt voor o.a. het maken van ijs, snoepjes en gesuikerde bloemetjes voor decoratie. Ook wordt er thee en etherische olie van Lavendel gemaakt die bekend staat om zijn ontspannende en rustgevende eigenschappen. De gedroogde bloemetjes worden ook gebruikt in potpourri's en geurkussentjes.
Stratificeren: 1 week
Binnen zaaien: februari - april
Buiten zaaien: september - oktober
Kiemen: 14 - 42 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Zaaidiepte: 5 - 6 mm
Plantafstand: 45 - 60 cm
Standplaats: zonnig - beschut
Dagen tot oogst: 120 - 130
Oogstperiode: juni - augustus
Van lavendelzaad is bekend dat dit zeer onregelmatig kan kiemen. Volgens sommige bronnen ontkiemt het beter als het is gestratificeerd. Plaats hiervoor het dichte pakje zaad ongeveer 1 week in de koelkast. Laat ze hierna rustig op temperatuur komen.
In februari kan begonnen worden met binnenshuis of onder glas zaaien in luchtige zaaigrond. Houd de grond vochtig maar zeker niet te nat, omdat het lang kan duren voordat het zaad ontkiemt en het zaad kan beschimmelen als de grond te nat is. De zaadjes moeten met een zeer dun laagje zaaigrond worden afgedekt omdat ze licht nodig hebben om te kiemen. Ook is de juiste kiemtemperatuur van belang omdat een te lage temperatuur kan zorgen voor het rotten van de zaden. Zorg ook dat de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk is en laat de temperatuur 's nachts niet dalen.
Verplant de zaailingen in aparte potten, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Laat de zaailingen in mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, geleidelijk wennen aan de buitentemperatuur (10-14 dagen). Hierna kunnen zij op hun vaste plaats in de tuin of border worden gezet. Kies hiervoor een zonnige plaats met goed gedraineerde, zanderige grond met eventueel wat leem. Lavendel is een trage groeier en zal waarschijnlijk in het eerste jaar na zaaien nog niet bloeien.
Het is ook mogelijk om lavendel buiten te zaaien. Dit kan van september tot oktober. Deze zaden krijgen dan automatisch een koudeperiode en hoeven niet te worden gestratificeerd. De zaden ontkiemen pas in het volgende voorjaar. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 cm.
Het is ook mogelijk om lavendel in potten te zetten, deze planten hebben wel regelmatig vloeibare mest nodig om de bloei te stimuleren. Lavendel is een overblijvende plant die voor het beste resultaat regelmatig in herfst en voorjaar moet worden bijgesnoeid.
Lavendel stengels en bloemetjes kunnen op de kop hangend worden gedroogd. Droog de bloemtjes en stengels samengebonden in kleine bosjes. Droog ze op een warme, goed geventileerde plek zonder zon. Laat ze ongeveer 2 - 4 weken drogen. De bloemetjes en stengels moeten door en door droog zijn. Bewaar de bosjes door ze op te hangen of verwijder de bloemetjes en verpulver de stengels. Op deze manier kunnen ze luchtdicht worden bewaard in bijvoorbeeld plastic met een deksel. De gedroogde lavendel kan zo ongeveer 1 - 2 jaar worden bewaard.