Tomaat Striped Stuffer is een aparte tomatensoort. Sommige bronnen noemen dit ook wel een vultomaat. Volgens sommige bronnen is deze tomaat ontwikkeld door de bekende tomatenkweker Tom Wagner uit Amerika. Het is een grote paprikavormige, dikwandige tomaat die buitengewoon geschikt is om te vullen. De tomaten rijpen naar felrood met opvallende goud-oranje gevlamde strepen. De naam Striped Stuffer doet hij dus zeker eer aan. De zaden en het gel zitten in het midden los van de buitenwand, waardoor bij het verwijderen van de zaden een grote ruimte vrijkomt die gevuld kan worden met allerlei soorten vulling. Doordat de buitenwand van deze tomaat redelijk dik is, zakt deze tomaat zelfs nadat hij in de oven wordt gezet, niet gemakkelijk in. De tomaten wegen tussen de 80 - 130 gram per stuk en hebben een diameter tussen de 4-6 cm per stuk. De smaak van deze tomaten is een lekkere tomatensmaak, maar niet uitgesproken zoet of zuur. Een ideale neutrale smaak om andere ingrediënten naar voren te laten komen. Tomaat Striped Stuffer is een middelvroege soort die een goede opbrengst heeft.
Deze tomaat kan zeer goed gevuld en gekookt worden. Door de dikke wand van deze tomaat kan deze ook goed in de oven worden gezet na het vullen. Gebruik deze tomaat in soepen, sauzen, pastasauzen en in salades. Deze tomaat heeft voldoende water, licht, warmte en ondersteuning nodig. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 180 - 250 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de IJsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Bewaar tomaten buiten de koelkast. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.