Tomaat Lava Flow is een tomatensoort die net wat kleiner is dan een vleestomaat maar veel groter dan een cherrytomaat. Deze tomaten noemen wij saladetomaten of gewoon tomaten. De tomaten wegen gemiddeld 80 – 120 gram per stuk en hebben een diameter van 4 – 6 cm. Deze tomaat is ontwikkeld door Gary Cass uit Hawaii in 2012. Volgens sommige bronnen heeft Gary deze tomaat Lava Flow genoemd omdat de kleuren en strepen van deze tomaat lijken op de lava die uit de Kilauea vulkaan stroomt. Deze tomaat rijpt van groen naar goudgeel-oranje met lichtgroene en donkeroranje vlammende strepen. Het vruchtvlees van deze tomaat is goudgeel met oranje vlammen gekleurd en de kern van deze tomaat is opvallend oranjerood gekleurd. Het sappige vruchtvlees is lekker stevig met een goede smaak. De smaak van deze tomaat is een goede balans tussen zoet en zuur, maar het zoet is iets nadrukkelijker aanwezig. Deze tomaten plant is erg productief en de tomaten rijpen midden vroeg.
Geef de planten een zeer stevige ondersteuning. Laat de planten vooral niet uitdrogen. Gebruik deze heerlijke, gele tomaat in salades, op pizza’s, in chutney’s, in omeletten, in Italiaanse gerechten, pastasauzen, ketchups, tomatensoep en in andere gerechten met tomaten. Tomaten moeten buiten de koelkast worden bewaard. Tomaten die tot saus, soep, puree of passata zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren. Zorg voor voldoende zon en warmte en ondersteun de plant goed voor het beste resultaat. Tomaten bevatten veel vitamine C en lycopeen. Dit wordt het beste opgenomen in het lichaam als de tomaten zijn verwarmd. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 250 – 350 cm.
Binnen zaaien: februari - april
Kiemtijd: 6 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 25 °C
Zaaidiepte: 2 - 3 mm
Uitplanten in de kas: zodra de zaailingen 20 cm groot zijn
Uitplanten in de volle grond: midden mei (na de ijsheiligen)
Plantafstand: 45 - 50 cm
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Dagen tot oogst: 60 - 90
Binnen zaaien kan vanaf februari in trays gevuld met vochtige potgrond. Zaai oppervlakkig en druk de zaden voorzichtig aan, bedek ze niet met grond omdat tomaten lichtkiemers zijn. Zet de trays warm weg op 20 - 25 °C en bedek de trays met huishoudfolie of een deksel. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Houd goed vochtig, maar niet te nat om rotting van de zaden te voorkomen. Verwijder de folie of het deksel zodra de zaailingen opkomen. Verspeen de jonge zaailingen na een dag of 10 in apartje potjes. Zet ze nu iets koeler weg, rond 18 - 20 °C
Hard de tomaten, midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst af. Zet de potjes gedurende een week weg bij een temperatuur van 15 - 18 °C en geef ze gedurende deze periode weinig water. Zet ze na deze week op een zonnige en beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond buiten of in een onverwarmde kas.
Voor een goede oogst is het belangrijk om de planten goed te onderhouden. Zorg allereerst voor een goede ondersteuning door middel van stokken. Verwijder alle zijtakken die in de bladoksels ontstaan, het zogenaamde dieven. Rond eind juli - begin augustus is het belangrijk om de bladeren onder de laagst hangende trossen tomaten te verwijderen. Vanaf eind augustus - begin september kunnen alle bladeren worden verwijderd samen met de bovenste toppen van de planten zodat alle resterende groene tomaten nog een kans krijgen om te rijpen. Oogst de tomaten door ze met een schaar van de plant af te knippen. Tomaten kunnen niet lang worden bewaard. Tomaten die bijvoorbeeld tot saus zijn verwerkt kunnen wel worden ingevroren.