Snijbiet Five Colours is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, malse snijbietensoort. Snijbiet Five Colours wordt ook wel snijbiet Bright Lights genoemd. Het is een mengeling van verschillende felgekleurde stengels in de kleuren: roze, rood, wit, geel en paars. Het blad is licht gebobbeld en heeft diverse groen schakeringen. De stengels hebben felle en pasteltinten. Oorspronkelijk komt snijbiet uit de landen aan de Middellandse Zee. Maar tegenwoordig wordt deze zeer gezonde, gemakkelijk te kweken en veelzijdige groente overal gekweekt en gegeten. Deze snelgroeiende, gezonde, vitaminerijke en gemakkelijk te kweken groente wordt voornamelijk gekweekt voor het blad, maar ook de prachtig gekleurde stengels zijn eetbaar. Deze plant is een aanwinst voor elke moestuin, maar hij staat ook prachtig in de gewone bloementuin of achtertuin.
Snijbiet is een veelzijdige en gezonde groente. U kunt het blad van snijbiet koken, wokken, stoven, stomen, in de oven bereiden en kort koken net als spinazie of fijn gesneden toevoegen aan salades. Gebruik het blad van snijbiet ook in soep en stamppot. De smaak van snijbiet lijkt veel op de smaak van spinazie. Combineer snijbiet met kaas, eieren, aardappelen, kip, rundvlees, gehakt, komijn, kerrie en zoetere groentes als wortelen, courgettes, tomaten, prei en erwten. De stengels van snijbiet kunnen worden bereid net als asperges met bijv. een kaassaus of samen met het blad gekookt, waarbij de kooktijd wel wat langer is. Winterharde eenjarige. Gebruik de groente als spinazie, kort gekookt of gewokt. Het blad kan ook fijn worden gesneden en worden gebruikt als rauwkost of als aanvulling op salades. Kook de stengels net als asperges of kook ze samen met het blad. Hierbij is de kooktijd van de stengels wel iets langer dan die van het blad. Winterharde eenjarige.
Buiten zaaien: midden maart - augustus
Kiemtijd: 7 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 13 - 21 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Zaai-afstand in rijen: 45 - 60 cm
Plantafstand: 20 - 30 cm
Standplaats: volle zon
Oogstperiode: mei - november
Snijbiet kan goed tegen kou, daarom kan het al vanaf midden maart buiten in de volle grond worden gezaaid. De zaden van snijbiet zitten met een aantal zaden tegelijk in een zaadkluwen. Zaai in rijen die ongeveer 45 - 60 cm van elkaar afliggen. Bedek de zaden met ongeveer 1 cm grond. Om overwoekering door onkruid tegen te gaan kunnen de zaden dicht op elkaar worden gezaaid. Dun de opkomende zaailingen dan uit op 1 sterkste per plek. Deze uitgedunde zaailingen kunnen als sla worden gegeten. Houd de grond goed vochtig tijdens de kieming. Houd onkruidvrij.
Dun de zaailingen uit tot 20 - 30 cm zodra zij 7 - 10 cm groot zijn. Eet deze uitgedunde zaailingen als sla. Geef de planten tijdens de groei bloedmeel om de aanmaak van blad te stimuleren. Zorg dat de planten voldoende water krijgen en de grond niet uitdroogt. Snijbiet groeit het beste bij temperaturen onder 24 °C. Slakken kunnen een bedreiging vormen voor deze planten.
Vanaf mei kan er geoogst worden. De planten zijn dan ongeveer 20 cm groot. Oogst het buitenste blad het eerst. Het blad kan het beste met een mes worden afgesneden zodat de rest van de plant kan doorgroeien en nieuw blad kan vormen voor een volgende oogst. Snijbiet is niet goed te bewaren en kan het beste zo vers mogelijk worden gegeten. Het blad kan worden gekookt en gestoofd net als spinazie. Sommige soorten worden ook wel gekweekt voor de dikke bladnerven. Deze kunnen net als asperges worden gekookt en met bijvoorbeeld een kaassaus worden bedekt.