Pepino wordt ook wel meloenpeer en appelmeloen genoemd. Het is een familielid van de nachtschadefamilie net zoals aardappels, aubergine, pepers en tomaten. De pepino komt oorspronkelijk uit het Andesgebied (Bolivia, Colombia en Peru). Hij rijpt van lichtgroen met paarse strepen naar donkerdergroen met paarse strepen. De smaak is een mix van meloen, peer en komkommer.
De pepino is zeer gezond hij bevat o.a. de vitaminen: A, B1, B2, B3, B11 en C. Vitamine C is in een grote hoeveelheid aanwezig in pepino. En de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, mangaan en zink. Hij bevat verder ook nog anti-oxidanten, vezels, eiwitten en weinig calorieën. Pepino is heerlijk in combinatie met: olijfolie, honing, hazelnoten, gorgonzola, kabeljauw, bieslook, bacon, parmaham, zalm, tonijn, munt, rode wijnazijn, mosterd, feta, paprikapoeder, chillipoeder, tomatenpuree en griekse yoghurt. En andere groenten en fruit zoals: ananas, appel, knoflook, tomaten, rucola, wilde rucola, rode bietjes, aardappelen, gemengde sla, mango, banaan, champignons, komkommer, meloen en paprika. Ook kan de pepino worden gebruikt als fruit of in combinatie met ijs als toetje of maak er een heerlijke exotische vruchtensalade. Er kan ook heerlijke jam, vulling voor vruchtentaart en zoete saus worden gemaakt van de vruchten van deze plant. De schil is net als bij een appel vrij hard en daardoor is de pepino langer te bewaren. Hoewel het mogelijk is om de hele pepino te eten, kan de schil heel hard worden als de pepino helemaal rijp is. Dit eet dan niet echt lekker, dus dan kan de pepino het beste worden geschild. De pepino is in het groentevak van de koelkast ongeveer 2 - 3 weken te bewaren. Ze kunnen ook op kamertemperatuur ongeveer 4 - 5 dagen worden bewaard. Niet winterharde meerjarige. Hoogte: 100 cm.
Binnen zaaien: februari - maart
Buiten zaaien: april - mei
Kiemen: 7- 16 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 26 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Plantafstand: 60 - 75 cm
Standplaats: zonnig - beschut tegen de wind (kas)
Dagen tot oogst: 120 - 130
Binnen zaaien kan vanaf februari in aparte potjes gevuld met goed vochtig gemaakte zaaigrond. Zaai per potje 1 zaadje en bedek het met een dun laagje grond. Zet de potjes goed warm en licht weg in een propagator. Bedek de potjes met huishoudfolie om het vocht binnen te houden. Houd de temperatuur zo constant als mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen.
Verwijder het huishoudfolie zodra de zaailingen opkomen. Zet de zaailingen vanaf eind april enkele dagen (10) overdag buiten om ze af te laten harden. Hierna kunnen ze op een zeer zonnige, warme en tegen wind beschutte plaats worden gezet bij voorkeur in een kas.
Vanaf midden april, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er buiten worden gezaaid. Zorg voor een warme, zonnige en beschutte plek. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Geef vooral tijdens de kieming en bij droogte voldoende water. Oogst de pepino's door ze voorzichtig met een schaar van de plant te knippen.