Meloen Charentais is een biologisch geteelde, heerlijk, aromatische en zoete meloensoort. Deze soort komt oorspronkelijk uit Frankrijk. Deze soort produceert heerlijk, ronde, ongeveer 1 kilo per stuk wegende vruchten. Ze hebben een dunne zilver grijze schil en zoet, dik en geelachtig tot oranje vruchtvlees. Zeer geschikt voor de kweek in ons wat koelere klimaat.
Gebruik in salades, uit het vuistje en in de klassieke combinatie met ham. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: april - mei
Kiemtijd: 7 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 22 - 25 °C
Zaaidiepte: 1 cm
Plantafstand: 50 - 60 cm
Uitplanten: midden mei - eind mei
Standplaats: zonnig - beschut (kas)
Oogstperiode: juli - oktober
Vanaf april kan er binnen in aparte potten of in trays worden gezaaid. Bedek de zaden met een laag zaaigrond. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral de temperatuur 's nachts niet dalen. Houd goed vochtig en warm. Nadat de zaden zijn ontkiemd, plant u de zaailingen na de laatste vorst uit in een koude bak of een kas. De grond temperatuur moet tenminste 12 °C zijn, kouder heeft geen zin.
Meloenen dragen vruchten aan de zijscheuten. De hoofdscheut wordt reeds na het 4e of 5e blad getopt. Uit de hoofdscheut ontstaan vervolgens zijscheuten welke na het 6e blad getopt worden. De zijscheuten die hier weer uit ontstaan zijn de vruchtdragende zijscheuten welke 1 à 2 bladeren boven de vrucht getopt moeten worden. Zorg voor een zeer zonnige en warme standplaats. Het beste resultaat wordt verkregen in een (onverwarmde) kas. Geef de planten, zodra de vruchten verschijnen, elke week wat biologische vloeibare tomatenmest.