Komkommer Sonja heette eerst Tanja. Het is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende komkommer soort. De komkommers worden ongeveer 25 – 30 cm lang. Komkommer is familie van de meloen, pompoen, courgette en de augurk. Dit is de familie (Cucurbitaceae). Komkommer is net als zijn familieleden een vruchtgroente. Je kunt een komkommer in zijn geheel met schil eten. Kunnen het beste op een zeer beschutte, warme plaats buiten of in een onverwarmde kas binnen worden gekweekt. Haal de bovenste toppen uit de plant zodra er 2 - 3 vruchten zijn. Dit zorgt ervoor dat de plant een betere oogst geeft en er niet te veel vruchten aan 1 plant komen die niet rijpen. Deze fris smakende komkommers zijn heel erg lekker.
Komkommer is een zeer gezonde en veelzijdige groente. Komkommers kunnen worden gekookt, gestoomd, gestoofd, gewokt, rauw worden gebruikt, gebakken, in ovenschotels, in salades en gegrild worden. Gebruik komkommer in plakjes gesneden ook eens als gezond tussendoortje of snack. Of maak een heerlijk verkoelende koude soep van komkommers in de zomer. Verwarm komkommers niet langer dan 10 minuten omdat ze dan hun knapperigheid verliezen. Ook bevatten komkommers veel water en daarnaast anti-oxidanten, vezels, omega vetzuren, eiwitten en net als andere groentes weinig calorien. Komkommer bevat o.a. de volgende vitamines: A, B1, B2, B3, B6, B11, B12, C, D, E, K, en de mineralen: calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium, mangaan, natrium, jodium, selenium en zink. Komkommer is heerlijk in combinatie met: sla, paprika, kaas, kip, zalm, appel, wortel, munt, bieslook, ui, eieren, rijst, tonijn, pasta, garnalen, aardappelen, paprikapoeder, radijs, rundvlees en noten. Komkommers uit eigen tuin zijn veel lekkerder dan komkommers uit de winkel. Bewaar komkommers buiten de koelkast voor 2 - 3 dagen maximaal. Verpak een aangesneden komkommer in plastic of alumnium folie om uitdroging te voorkomen. Niet winterharde eenjarige.
Binnen zaaien: eind maart - half mei
Buiten zaaien: mei - juni
Kiemtijd: 5 - 10 dagen
Kiemtemperatuur: 20 - 22 °C
Zaaidiepte: 1 - 1½ cm
Uitplanten in de volle grond: Uiterlijk 3 weken na zaaien grondtemp.15 - 18 °C
Plantafstand: 80 - 100 cm
Standplaats: zonnig (kas)
Oogstperiode: juli - oktober
Binnen zaaien vanaf maart in aparte potten gevuld met goed vochtig gemaakte potgrond. Zaai 1 zaadje per pot 1 - 1½ cm diep en zorg er voor dat het zaadje op zijn kant in de potgrond ligt, om rotting te voorkomen. Bedek het zaad met een laag potgrond. Zorg voor een kiemtemperatuur van minimaal 20 °C. Zet de potten weg op een warme plek. Houd de temperatuur zo gelijkmatig mogelijk en laat vooral 's nachts de temperatuur niet dalen. Zorg dat de grond in de potten vochtig blijft, maar niet nat om rotting te voorkomen.
Plant de zaailingen, na ongeveer 3 weken, uit op een warme, beschutte, goed bemeste plek met goed waterdoorlatende grond. Komkommers kunnen slecht tegen wortelschade, wees dus voorzichtig met het kwetsbare wortelstelsel als u ze uitplant. U behaalt de beste resultaten als u uw komkommer in een kas of buiten op een zeer zonnige en beschutte plek zet.
Buiten zaaien kan vanaf begin mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst. Zorg voor een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Zaai per gat 2 zaadjes 2 cm diep en dek af met grond. Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 1 sterkste zaailing per plaats. Houd een plantafstand aan van 80 - 100 cm. Houd de planten goed onkruidvrij.
Komkommers zijn planten die veel ruimte, zon, water, voeding en tijd nodig hebben om goed te kunnen groeien. Werk een royale hoeveelheid compost door de grond, ongeveer 2 maanden voordat u gaat zaaien. Geef de planten een stevige en hoge ondersteuning. Oogst de komkommer door ze met een mes van de plant af te snijden. Oogst regelmatig om de groei van nieuwe komkommers te bevorderen. Komkommers kunnen een paar dagen worden bewaard, buiten de koelkast. Geef op het moment dat de komkommers beginnen te groeien, elke week wat vloeibare tomatenmest. Geef om de paar dagen een ruime hoeveelheid water. Geef extra water bij droogte.