Voorkom bitter smakende komkommers

Elke komkommer kweker kent het fenomeen. Uw zorgvuldig gekweekte komkommers smaken enorm bitter. De ene soort heeft er meer last van dan de andere, maar die bittere smaak kent bijna iedereen.

Komkommers bevatten van nature een stof die erg bitter is, Cucurbitacin. Deze stof is meestal verdeeld over de bladeren en de stam van de plant, maar kan onder bepaalde omstandigheden in de komkommer terecht komen. Dit kan komen doordat de plant te onregelmatig water heeft gehad, door hittestress of door temperatuurschommelingen.

Voorkomen van bitter smakende komkommers:

Het te bitter worden van komkommers is  te voorkomen door regelmatig voldoende water te geven, geef liever te veel water dan te weinig en laat de grond nooit uitdrogen. Scherm de kas goed af tegen te felle zon zodat er minder hitte in de kas ontstaat. Oogst het liefst vroeg in de ochtend, omdat de planten dan nog niet veel last van hittestress of temperatuurschommelingen zullen hebben.

Het is ook beter om vrij jong te oogsten. Het is namelijk zo dat hoe langer een komkommer wordt, hoe bitterder hij wordt. De bitterheid hoopt zich op vlak onder het steeltje. Dit stuk kunt u dus het beste niet opeten.

Conclusie:

Geef altijd ruime hoeveelheden water, vermijd teveel hitte in de kas en oogst de komkommers  jong en vroeg in de ochtend. Smaken uw komkommers toch wat bitter, snijd dan wat lager een stukje af en probeer dit.

Komkommerzaden kopen?

Bekijk hier ons uitgebreide assortiment komkommerzaden.