Gipskruid Covent Garden is een prachtige, elegante en mooie eenjarige plant met schitterende, delicate en en elegante witte bloemetjes en kant achtig blad. Gipskruid is een lid van de Anjerfamilie (Caryophyllaceae) net als o.a.: Bolderik, ruige Anjer, Prachtanjer, Pluimgipskruid, Heelbeen, Zeepkruid, Brandende liefde, Kegelsilene, Dag koekoeksbloem, Vogelmuur en Moerasmuur. Gipskruid komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Oost-Europa en het aangrenzende noordelijk Azië. Hier groeit dit laagblijvende plantje voornamelijk in bergachtig gebied.
Gipskruid is een prachtige, gemakkelijk te kweken en sterke, laagblijvende plant. Hij is te gebruiken als opvulling in een border en als snelgroeiende bodembedekker. Maar het is ook een erg mooie snijbloem die vaak wordt gebruikt in bruidsboeketten. Gipskruid kan ook goed worden gedroogd en gebruikt worden in droogboeketten. Hij kan ook worden gebruikt in balkonbakken en andere hangende bloempotten. Mensen die geen tuin hebben, kunnen ook genieten van deze plant, want hij kan gemakkelijk in bloempotten en bakken op balkons worden gekweekt. Gipskruid bloeit van juni tot en met augustus. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 45 - 60 cm.
Buiten zaaien: maart - mei & september - oktober
Kiemtijd: 15 - 21 dagen
Kiemtemperatuur: 18 - 20°C
Zaaidiepte: 3 mm
Plantafstand: 20 cm
Zaai-afstand in rijen: 20 cm
Standplaats: zonnig
Bloeiperiode: juni - augustus
Zaai vanaf eind maart tot eind mei in de vollegrond op een zaaibed. Er kan in regels of breedwerpig worden gezaaid. Bedek de zaden licht met een beetje zaaigrond. Houd goed vochtig en onkruidvrij.
Dun de zaailingen uit zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren. Ook kan het gipskruid op een vaste plaats worden gezaaid van september tot oktober. Zet de planten op een zonnige, beschutte plaats met goed waterdoorlatende grond. Zet de planten als groep bij elkaar zodat zij eventueel gemakkelijk op te binden zijn. Ook geeft een groepje van deze planten bij elkaar het mooiste effect. Gipskruid kan goed gedroogd worden om te gebruiken in droogboeketten. Pluk hiervoor de bloemen met een zo lang mogelijke steel. Bind de bloemen bij elkaar verwijder zoveel mogelijk blad. Hang ze ondersteboven op een goed geventileerde, droge en donkere plek uit de zon en de regen. Laat de bloemen door en door drogen. Dit kan een aantal weken duren. Om te controleren of de bloemen goed gedroogd zijn, kun je voorzichtig een steel buigen, als deze niet meer flexibel is, zijn de bloemen droog. Hierna kunnen zij in droogboeketten worden verwerkt.