Suikermais Strawberry is een zeer opvallende, mooie en prachtige maissoort met kleine rode kolfjes. Het is een gemakkelijk te kweken soort die een grote hoeveelheid kleine zeer zoet smakende kolfjes produceert met onregelmatige geplaatste korrels. De kolfjes worden 10 - 15 cm lang. U kunt deze soort gebruiken om popcorn van te maken.
Suikermaïs is een graansoort die ook als groente wordt gebruikt. Suikermaïs is erg gezond en veelzijdig. Het bevat o.a.: vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B11, C en E. En de mineralen calcium, fosfor, ijzer, jodium, kalium, koper, magnesium en zink. Ook bevat suikermaïs veel vezels, zetmeel, enkelvoudige- en meervoudige onverzadigde vetzuren en weinig calorieën. U kunt suikermaïs koken, bakken, grillen in de grillpan of op de barbecue, stomen, in de oven bereiden en gebruiken in salades. Ook kunt u van gedroogde suikermaïskorrels zelf maïsmeel maken voor bijv. tortillas. Suikermaïs kunt u ook gebruiken in soepen, stoofschotels, salades en natuurlijk in verschillende Mexicaanse gerechten. Als u uw verse, zelf gekweekte maïskolven op de barbecue wilt grillen, moet u de schutbladeren niet verwijderen, voor alle andere bereidingswijzen wel. Verwijder ook altijd de witte draden en de onderkant van de suikermaïskolf voordat u de kolven verder bereid. Suikermaïs is heerlijk in combinatie met kaas, kip, rundvlees, lamsvlees, varkensvlees, gehakt, bloem, melk, rijst, knoflook, eieren, koriander, tijm, cayennepeper, paprikapoeder, uien, aardappelen, tonijn, zalm, garnalen, appel, ananas, avocado en noten. De zoete smaak van suikermaïs combineert ook goed met diverse groente zoals: erwten, broccoli, bleekselderij, courgette, prei, champignons, sla, paprika, bosui, tomaten en wortelen. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 100 - 125 cm.
Zaaitijd binnen: vanaf midden maart - begin mei
Zaaitijd buiten: half mei - juni
Zaaidiepte: 2 - 2½ cm
Kiemtijd: 10 - 14 dagen
Kiemtemperatuur: 10 - 22°C
Uitplanten in de vollegrond: midden mei
Plantafstand: 45 cm
Standplaats: volle zon en beschut tegen wind
Oogstperiode: begin september - eind oktober
Voor een vroege oogst binnen voorzaaien in het vroege voorjaar (vanaf midden maart). Zaai 1 zaad per pot 2 - 2½ cm diep bij tenminste 10ºC, extra warmte zorgt voor een betere ontkieming. Laat de temperatuur vooral 's nachts niet dalen. Houd de zaailingen goed vochtig en warm. Plant de jonge zaailingen na de laatste nachtvorst uit in de vollegrond. Hard de jonge planten vanaf begin mei, ongeveer 10 dagen overdag in de zon af voor u ze in de vollegrond plant.
Zaai direct in de vollegrond na de laatste nachtvorst vanaf half mei. Zaai de mais in rijen met een plantafstand van 45 cm en een rijafstand van 45 cm. Zaai in blokken om bestuiving te optimaliseren. Zorg voor een zonnige standplaats met beschutting tegen de wind. Zorg voor een goede stevige ondersteuning van de planten.
Elke maisplant produceert 1 à 2 maiskolven waarvan de rijpheid getest kan worden zodra de pluimen chocoladebruin kleuren. De rijpe korrels scheiden een cremige vloeistof af zodra er in wordt geknepen. Oogst de kolven. Hierna kunt u ze drogen op een zonnige, beschutte plek met enige luchtcirculatie. Nadat de kolven helemaal droog zijn, kunt u ze opslaan op een droge, donkere en vorstvrije plaats.