Zoete aardappel Tainung 65 is de bekendste variëteit voor de buitenteelt. Het is een sterke groeier met lange uitlopers. De knollen hebben een geaderde, rood paarse schil en crèmekleurig vruchtvlees. De gemiddelde opbrengst van de T65 is 3 kg per plant met opvallend forse (>1 kg) knollen.
Zoete aardappel kan gebruikt worden in heel veel verschillende gerechten. De zoete smaak combineert heel goed met bijv. de volgende ingrediënten: kip, feta, chorizo, geitenkaas, kokosmelk, creme fraiche, knoflook, kaas en rijst. En de volgende groenten: spinazie, wortel, paprika, tomaten, uien, prei, pompoen, butternutpompoen, linzen, sperziebonen, doperwten en courgette. Niet winterharde eenjarige.
Bekijk hier een duidelijke uitleg over het zelf stekken van Zoete Aardappel.
Goed je hebt nu je Zoete Aardappelknollen en dus ben je klaar om met het stekproces te starten. Zoete Aardappelen kunnen absoluut niet tegen vorst, ik adviseer dan ook om de stekken niet voor eind mei uit te planten. Het hele stekproces, van knol tot plantje, duurt ongeveer 4 tot 6 weken. Begin dus op zijn vroegst begin/midden april met de volgende stappen.
Leg je Zoete Aardappelen in een bak met vochtige potgrond, niet zeiknat maar vochtig. Hou de grond vochtig, met af en toe een scheutje water. Na enige tijd, soms een week, soms 3 weken beginnen de knollen kleine uitlopers te maken, in het begin zijn het net kleine wratjes. Uit eigen ervaring weet ik dat het ene ras sneller uitloopt dan het andere ras. In 2020 was in mijn eigen kweek de Beauregard Improved 2 tot 3 weken achter op bijvoorbeeld de Tainung 65.
Hoe leuk het ook is om de eerste uitlopers te zien je zal nog even geduld moeten hebben, de uitlopers groeien snel dus het zal niet lang meer duren! Als je een uitloper van een stek afknipt dan komt er een wat stroperige, melkachtige substantie uit de wond. Deze substantie is erg plakkerig en kan een beetje irriteren, maar dit is verder niet gevaarlijk. Was gewoon je handen goed en alles is weer in orde.
Nog even geduld en je kan de eerste stekken nemen. Wacht tot de uitlopers 10 – 12 cm groot zijn voordat je begint met stekken te nemen. Je stek moet voldoende groot zijn om te hanteren en als je slim bent laat je een klein stukje van de uitloper op de knol staan zodat die weer verder kan uitlopen. Je moet dan wel net boven een bladoksel knippen zodat er weer een nieuwe stek kan uitlopen vanuit het bladoksel. Op deze manier kan 1 Zoete Aardappel knol wel tot 50 stekken opleveren. Goed je hebt nu een of meerdere stekken van circa 10 cm. Nu moet je er nog voor zorgen dat ze gaan wortelen. Nou ik heb goed nieuws, Zoete Aardappel stekt net zo makkelijk als bijvoorbeeld munt.
Haal eerst een deel van het blad van de stekken.
Er zijn 3 manieren om de stekken te laten wortelen.
1) zet de stekken in een potje met grond, al na een aantal dagen beginnen de eerste worteltjes te groeien. Dit is de makkelijkste methode en heeft mijn voorkeur.
2) zet de stekken in een potje met water, ook met deze methode zal de stek snel wortelen, omdat ik de voorkeur voor methode 1 heb ik deze methode nog nooit gebruikt maar het kan net zo goed.
3) zet de stekken in een stek propagator als je die hebt.
Zodra de stekken goed geworteld zijn, kunnen ze na ongeveer een week tot tien dagen in een potje met potgrond worden gezet.
Uitplanten kan als de laatste kans op nachtvorst is verdwenen (half mei). Geef ze een zonnig plekje in de moestuin of (bij warmte minnende varianten) in de serre. Een plantafstand van 40 cm is voldoende. Telen op verhoogde bedden is niet noodzakelijk maar zorgt wel voor een hogere opbrengst. Een goed opgewarmde grond is bevorderlijk voor een vluggere groei na het uitplanten.
Vanaf eind september duikt er jaarlijks een dilemma op in verband met het beste oogsttijdstip: oogst je te vroeg, dan zijn de knollen misschien nog wat klein; oogst je te laat, dan kregen de knollen wellicht te lage temperaturen te verwerken en bewaren ze slecht. Zelf oogsten we meestal rond half oktober, afhankelijk van de variëteit. Je kunt eens voorzichtig in de grond wroeten om te zien hoe groot de knollen al zijn. Weersvoorspellingen, muizenvraat en andere omstandigheden zijn soms ook een stimulans om al dan niet te oogsten.