Stok Kievitsboon is een biologisch gekweekte, ongewoon uitziende, heerlijk smakende kievitsbonensoort. Hij komt oorspronkelijk uit Italië. Deze apart uitziende witte boon met rode spikkels lijkt op kievitseieren, daar komt de naam ook vandaan. Deze soort wordt ook Borlotto- of Pintoboon genoemd. Deze vroege en zeer productieve soort produceert een overvloed aan heerlijk malse, heerlijk smakende, grote, lange witte peulen met rode spikkels. De bonen in de peulen zijn ook wit met rode spikkels. De peulen kunnen in zijn geheel worden gegeten als de peulen jong worden geoogst. Ook de witte bonen in de peulen kunnen worden gegeten als droogboon.
Gebruik de Kievitsboon als peul in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, pastasauzen, ovengerechten, in stamppotten, als aparte groente. Gebruik de binnenste bonen in soepen, stoofschotels, roerbakgerechten, pastasauzen, ovengerechten, in winterse gerechten met bonen, in stamppotten, kort gekookt in salades en als aparte groente. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 200 - 250 cm.
Binnen zaaien: april
Buiten zaaien: midden mei
Kiemtijd: 7-14 dagen
Kiemtemperatuur.: 18 - 22ºC
Zaaidiepte: 3 - 4 cm
Plantafstand: 70 cm
Standplaats: zonnig
Oogstperiode: september - oktober
Voor een vroege oogst kan er binnen worden gezaaid vanaf april. Zaai in individuele potten 3-4 cm diep en bedek de zaden goed met zaaigrond. Dit zijn namelijk donkerkiemers. Houd de zaden vochtig en warm. In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kunnen de zaailingen in de volle grond worden gezet. Houd 70 cm ruimte aan. Bescherm de zaailingen goed tegen slakken en ander ongedierte.
In mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, kan er in de volle grond worden gezaaid op een warme, zonnige plaats in goed gedraineerde grond. Bedek de zaden goed met een laag (3-4 cm) zaaigrond. Peulvruchten kunnen heel slecht tegen koude grond. Zorg ervoor dat de grond voldoende is opgewarmd. Zorg voor ondersteuning van de planten.