Dit peperpakket Toppers 2020/2021 bestaat uit 12 verschillende soorten pepers. Van mild - medium- tot heet. Dit pakket bestaat uit 12 verschillende soorten:
Wat is er leuker dan zelf pepers kweken en wat is er lekkerder dan vers geoogste pepers zo van de plant verwerken in heerlijke pikante gerechten?
En wat is er leuker dan verschillende soorten uit te proberen, qua smaak, vorm en kleur:
In dit superpakket zitten de volgende 12 soorten:
Ananheim:
Peper Anaheim is een bossige, hoge plant die een overvloed aan niet al te hete pepers produceert. De pepers zijn langgerekt met een stompe punt. De pepers rijpen van donkergroen naar felrood. Doordat deze peper niet al te heet is, is het een ideale peper voor het maken van sauzen, sambals en in gerechten die wat pittigs kunnen gebruiken. Kan ook goed gedroogd worden.
Cayenne Golden:
Peper Cayenne goudgeel is een lange, langwerpige peper met een spitse punt. Deze peper wordt door velen ook wel de interessantere en hetere versie van de rode standaard Cayennepeper genoemd. De pepers rijpen van groen naar stralend goudgeel. De pepers worden ongeveer 15 cm lang. Deze heerlijke peper heeft een fruitige smaak en aroma dat doet denken aan citrusfruit (citroen).
Wordt veel gebruikt in sauzen, sambals, Chili jam en voor het pittig maken van allerlei gerechten en als gedroogde peper.
Ciliegia Picante:
Peper Ciliegia Piccante komt oorspronkelijk uit Italië. Het is een oud ras dat kleine, ronde, hete pepertjes produceert. De pepers hebben de vorm van kleine cherrytomaatjes en rijpen van groen naar rood. Deze soort wordt ook wel Satan's Kiss genoemd.
Gebruik deze pepertjes in sauzen, pastasauzen, soepen, stoofschotels, salsa's, sambals, salades, Chilijam en andere gerechten.
Filius Blue:
Peper Filius Blue is een zeer aantrekkelijke sierpeper met veel eetbare paarsblauwe pepertjes. De paarsblauwe pepertjes rijpen vervolgens af van oranje naar geel en uiteindelijk rood. De laagblijvende , bossige planten hebben erg mooie paarse bladeren en zijn zeer geschikt als potpeper. De pepers lopen taps en zijn zeer heet in het paarsblauwe stadium, naar gelang ze rijper worden wordt de smaak milder.
Gebruik de eetbare, pittige pepertjes van Filius Blue in sauzen, salsa's, chilijam, salades en andere gerechten die wat pit kunnen gebruiken.
Habanero Chocolate:
Een extreem hete varieteit die veel pepers produceert. De gekreukelde pepers zijn 5 cm lang en 4 cm breed. De pepers rijpen van groen naar chocolade bruin in ongeveer 100 dagen. De Habanero Chocolate wordt ongeveer 90 cm hoog, maar doet er wat langer over dan de meeste pepersoorten, dus men zaait deze het best vroeg. Als de situatie niet ideaal is dan kan deze soort wat moeilijk kiemen maar is de moeite van het proberen waard. Chinense pepers staan bekend om hun soms lange kiemtijd, soms wel tot 3 maanden, dus geef de hoop niet te snel op. Dit is een extreem hete pepersoort en beslist niet geschikt voor de beginnende peperliefhebber. Deze soort heeft een rijke fruitige/rokerige smaak.
Habanero Red:
Peper Habanero Rood heeft geen introductie nodig. Het is een beroemde en veelgebruikte zeer hete peper. Het is een van de meeste populaire pepersoorten heden ten dage. De naam Habanero betekent "van Havana"; hij komt oorspronkelijk uit het Caribisch gebied maar deze soort heeft al lang geleden zijn weg naar Centraal Amerika gevonden en is daar nog altijd zeer populair. De Habanero is verwant aan de Jamaicaanse Scotch Bonnet. Deze soort produceert pepers die 4 cm lang en 3 cm breed kunnen worden. De gerimpelde pepers rijpen van groen naar felrood. De Habanero is tot 40 keer heter dan de Jalapeno en is zeker niet geschikt voor de beginnende peper liefhebber. Extreem heet dus pas op.
Gebruik deze zeer hete peper in sauzen, pastasauzen, soepen, stoofschotels, sambals, salsa's, Chilijam, salades en andere pittige gerechten.
Jalapeno:
Peper Jalapeno is een medium hete peper. Hij komt oorspronkelijk uit Mexico en is vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa (Jalapa). Hij kleurt van groen naar rood. De Jalapeno is een van de weinige pepers die ook onrijp worden gegeten. De smaak van de groene (onrijpe) pepers is zeer mild en de smaak van de rijpe (rode) pepers is wat heter. Jalapeno's worden verwerkt in salades, in sauzen, mexicaanse gerechten en worden vaak ingemaakt.
Lemon Drop:
De Lemon Drop is een zeer populaire peper bij veel peperliefhebbers. Deze gemiddeld 90 cm hoge plant produceert een grote hoeveelheid 6 cm lange en 1 cm dikke pepers die van groen naar helder geel rijpen. De pepers zijn vaak een beetje grillig, kronkelig gevormd. De Lemon Drop dankt zijn naam zijn de frisse, fruitige, licht citroenachtige smaak en gele kleur. Heerlijk in salsa's, salades, sauzen, Chili jam of als poeder of flake.
Little Elf:
Peper Little Elf produceert een overvloed aan kleine, veelkleurige pepertjes. De pepers worden maximaal 2 cm groot en zijn lekker pittig van smaak. Elke plant kan wel honderden van deze pepertjes produceren. Omdat deze peperplant redelijk klein blijft en er zeer aantrekkelijk uitziet, is deze soort geschikt voor de kweek in potten op de vensterbank.
Een prachtige ornamentele peper die ook nog eens eetbare pepers oplevert. De pepers rijpen van groengeel naar oranje tot rood. Gebruik deze peper in sauzen, pastasauzen, soepen, stoofschotels, sambals, salsa's, Chilijam, salades en andere pittige gerechten.
Madame Jeanette:
De enige echte Madame Jeanette peper is geel. Er bestaan geen rode Madame Jeanette pepers . De Madame Jeanette peper is altijd kronkelig en grillig. Direct zodra de peper vorm krijgt is deze typische vorm te onderscheiden. De peper rijpt van groen naar geel en heeft een typisch fruitig aroma waarvoor deze peper erg geliefd is in de Surinaamse en Antiliaanse keuken. De Madame Jeanette is een Habanero-achtige peper maar de smaak van de Madame Jeanette is nog fruitiger dan een Habanero. Oorspronkelijk komt de Madame Jeanette uit Suriname en hij zou vernoemd zijn naar een "bijzonder vurige dame van plezier" uit Parimaribo.
Pimientos de Padron:
Peper Pimientos de Padron is zoals de naam al zegt een Spaanse peper oorspronkelijk afkomstig uit het dorp Padron in Galicië (Spanje). Bij deze over het algemeen niet echt pittige peper kunnen ook exemplaren zitten die wel wat pittiger zijn.
Deze pepers worden veel gebruikt in de keuken bijv. rauw gegeten als een pittigere versie van paprika's. En als tapas: opgebakken met olijfolie en besprenkeld met zeezout of gebakken in combinatie met Serranoham. De pepers rijpen van lichtgroen naar rood, maar worden meestal geoogst als ze nog groen zijn.
Tabasco:
Peper Tabasco is een schitterende sierpeper die erg lekker is en wordt gebruikt om de zeer bekende Tabasco saus te maken. Deze soort produceert een overvloed aan 2½ tot 3½ cm lange, hete pepertjes die rechtop staand groeien aan compacte peperplanten. De rechtopstaande pepertjes rijpen van lichtgroen via lichtgeel naar oranje en uiteindelijk worden ze felrood. Zeer geschikt als sierpeper voor in de vensterbank.
* 123zaden behoudt het recht om de samenstelling van het pakket te aan te passen indien 1 of meerdere soorten niet meer voorradig zijn.