Rammenas Black Spanish Long produceert lange, dunne knollen die aan de buitenkant zeer donkerbruin tot bijna zwart zijn. Het vruchtvlees is heerlijk knapperig, wit en scherp van smaak.
Kan lichte vorst verdragen. Zaai gedurende het hele jaar door kleine hoeveelheden om doorlopend te kunnen oogsten. Kan in plakjes op de boterham met bijv. kaas, in salades, geraspt in salades en rauwkost en in plakjes met zout worden gegeten bij de borrel. Ook heerlijk in diverse wok gerechten. Winterharde eenjarige. Lengte: 15 - 20 cm.
Buiten zaaien: half juni - begin september
Kiemen: 6 -10 dagen
Kiemtemperatuur: 10-18 °C
Zaaidiepte: ½ - 1 cm
Zaaiwijze: dun zaaien, niet te dicht op elkaar
Plantafstand: 15 - 25 cm
Zaaien in rijen: 25 - 35 cm
Bodem: zand en leemgrond
Standplaats: zonnig
Dagen tot oogst: 60 dagen
Omdat deze radijzensoort veel groter wordt dan andere soorten kunt u het beste kleine hoeveelheden per keer zaaien. Zaai in de volle grond vanaf half juni tot begin september. Bedek de zaden met een dun laagje zaaigrond. Zaai in rijtjes die ongeveer 25 cm van elkaar af liggen.
Dun de zaailingen, zodra zij groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 15 - 20 cm zodat er mooie knollen kunnen worden gevormd. Zaai voor een lange oogstperiode om de 2-3 weken een kleine hoeveelheid. Radijs heeft geen grote meststofbehoefte, een goede kompost volstaat. Een teveel aan meststoffen veroorzaakt voze radijzen.
Aantal planten per vak: 16 |
 |
Aantal zaden per vak: 32 |
Afmeting vak: 30 x 30 cm |
Plantafstand: ± 7 cm |
Buiten zaaien: maart - december |
Zaaidiepte: ½ - 1 cm |
Kiemtijd: 6 - 10 dagen |
Kiemtemperatuur: 10 - 18°C |
Standplaats: zonnig |
Dagen tot oogst: 60 |
Begin met het maken, plaatsen, vullen en prepareren van uw 4kante moestuinbak. Zaai buiten vanaf maart in uw gereedstaande bak gevuld met goed vochtig gemaakte speciale zaaimix. Zaai per gaatje 2 zaden en bedek ze nauwelijks omdat radijsjes lichtkiemers zijn. Knip, zodra de zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, de zwakste weg. Geef vooral tijdens de kieming en bij droogte voldoende water.
Oogst uw radijsjes door ze voorzichtig uit de grond te trekken. Draai het loof, dat zeer smakelijk is in salades of in stampot, er voorzichtig af. Radijzen kunnen een aantal dagen in de koelkast worden bewaard. Deze radijzensoort wordt veel groter dan de zomerradijsjes.