Capucijners Blauwschokkers is een biologisch gekweekte, heerlijk smakende, paars-blauwe capucijnersoort. Deze paars-blauwe bloeiende soort heeft ook paars-blauwe peulen. De capucijners zelf zijn groen. De capucijners kunnen zowel jong als ouder worden gegeten. Deze soort wordt hoog en heeft ondersteuning nodig (gaas). Capucijners worden ook wel Pois gris genoemd.
De zaden kunnen ook gedroogd worden zodat ze langer bewaard kunnen worden. Kook ze in een beetje water voor ongeveer 10 minuten, giet ze af en doe er een klontje roomboter voor de smaak door. Gebruik Blauwschokkers ook eens in soepen, sauzen, roerbakgerechten, stoofschotels, ovenschotels, kort gekookt in salades en als groente. Niet winterharde eenjarige. Hoogte: 160 - 200 cm.
Binnen/onder glas zaaien: vanaf half januari
Buiten zaaien: maart - half mei
Zaaidiepte: 3-4 cm
Kiemtemperatuur: 16 - 22°C
Kiemtijd: 12 - 21 dagen
Zaaien in regels: 40 - 45 cm
Plantafstand: 10-15 cm
Standplaats: zonnig
Oogsten: 90-120 dagen
Voor een vroege oogst kan er vanaf half januari binnen in een onverwarmde kamer of buiten onder glas worden voorgezaaid. Zaai in trays met goede zaaigrond on de paar centimeters 1 zaadje. Bedek met een dikke laag zaaigrond en houd de grond goed vochtig. Laat de zaailingen in maart een paar dagen geleidelijk afharden en zet ze dan op een zonnige plaats in de volle grond.
Direct in de volle grond zaaien kan vanaf maart. Zaai op een zonnige plaats en bedek de zaden met een dikke laag zaaigrond. Zorg voor ondersteuning met gaas.
Regelmatig plukken stimuleert de groei van nieuwe peulen. Bescherm de planten tegen vogels met bijv. een net. Geef de peulen vooral bij droog weer voldoende water. Oogst de peulen zodra ze dik en vol zijn. De peulen moeten gedopt worden om de capucijners er uit te halen. Peulen kunnen 2 - 3 dagen in de groentela van de koelkast worden bewaard.