Winterui Shakespeare is een goed houdbare, ronde gele winterui met een afgeplatte onderkant. Het vruchtvlees van deze ui is wit en de smaak is ietwat scherp. De uien wegen per stuk tussen de 90 en 100 gram. Als de uien goed zijn gedroogd en op een droge en donkere plaats worden bewaard kunnen ze 9 tot 12 maanden worden bewaard.
Uien zijn de basis voor vele gerechten. Ze zijn zeer veelzijdig en gezond. Je kunt uien koken, bakken, frituren, stoven, stomen, vullen, raspen, fruiten, karameliseren, in de oven bereiden, in stoofgerechten gebruiken, in soepen en sauzen gebruiken. Uien zijn zeer gezond en zitten vol met: polyfenolen. Het bevat ook veel vitamine B, C, B6 en B11. Ook zitten er mineralen zoals: kalium, ijzer, fosfor, calcium, mangaan en molybdeen in. Ook zit er tryptofaan in. Gebruik uien in o.a.: Mexicaanse recepten, salsa’s, chutneys, salades, bij vlees, in uiensoep, in soepen, in roerbakgerechten, in stoofgerechten, in ovengerechten, in Guacamole, in dressings, in aardappelsalade, in Quiches en in soepen en sauzen. Uien combineren heerlijk met o.a.: kip, vis, rundvlees, varkensvlees, gehakt, eieren, kaas, room, boter, knoflook, rijst, pasta, feta, zalm, tonijn, kabeljauw, appel, noten en garnalen. En met andere groente als: paprika, prei, tomaat, aardappelen, spinazie, champignons, sperziebonen, broccoli, bloemkool, aubergine, courgette en pompoen.
Pootperiode: september - oktober
Plantafstand: 10 - 20 cm
Plantdiepte: 3 - 4 cm
Plantafstand tussen de rijen: 20 - 25 cm
Standplaats: zon
Oogsttijd: mei - juni (in het jaar na poten)
Bemest de grond waarin u de uien poot, in het voorjaar met goed verteerde stalmest. Bewaar de plantuitjes na ontvangst droog en goed geventileerd. Temperatuur is niet echt belangrijk, maar zorg dat de uitjes droog blijven. Bij vocht maken ze namelijk worteltjes aan en als deze verdrogen lopen de uitjes later niet meer uit.
Poot de uitjes vanaf september. Uien doen het op alle grondsoorten goed maar zorg voor een luchtige en niet te natte grond. Plant ze zo dat het topje net boven de grond uitkomt. De puntige kant moet naar boven en de bolle kant met de worteltjes moet naar beneden. Houd een plantafstand van 10 - 20 cm aan en tussen de rijen een afstand van 20 - 25 cm.
Geef water bij droogte. Laat de uien niet uitdrogen. Wied voorzichtig rond de planten om ze niet te verstoren. Houd goed onkruidvrij.
Oogst de uien als de toppen bruin en droog zijn (vanaf mei in het jaar na poten). Trek de bollen voorzichtig omhoog uit de grond. Uien hebben voedingsrijke, vochtige grond nodig die verrijkt is met compost. Zaai of plant geen uien op een plaats waar in de voorgaande 4 jaren uien hebben gestaan. Plaatsing van sterk geurende planten als kamille, bonenkruid en wortelen in de directe nabijheid van de uien zou een verstorend effect op de uienvlieg kunnen hebben. Laat uw geoogste uien goed drogen voordat u ze op een droge, koele, donkere plaats bewaard. Deze goed bewaarbare soort kan 9 tot 12 maanden worden bewaard.