categorieën kruiden
terug naar product overzicht

Stevia (suikerplantje)

Soort

Kruiden

Latijnse naam

Stevia rebaudiana

Bestelnummer

1874

Prijs

€ 3.25

Merk

123zaden Topselect

Zaden

20

Voorraad

6

Deze heerlijk zoete, natuurlijke zoetstof is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Amerika (Paraguay).  Het blad kan zowel vers als gedroogd worden gebruikt voor het zoeten van thee, koffie en allerlei etenswaren. Ook wordt er van het verse blad wel een zeer zoete, kruidenthee getrokken. Er wordt gezegd dat het blad van Stevia 30 keer zoeter is dan suiker. Deze meerjarige plant wordt in Nederland meestal als eenjarige gekweekt. Hoogte: ongeveer 1 meter. De plant leent zich ook uitstekend voor de kweek in potten. Meestal blijft hij dan wel wat kleiner.

Soort
Variƫteit
Latijnse naam
Zaaihandleiding
Inhoud

Kruiden
Stevia
Stevia rebaudiana
Wordt meegeleverd
20 zaden

Stevia (suikerplantje)

printen

Binnen zaaien: februari

Buiten zaaien: midden mei - juni

Zaaidiepte: oppervlakkig, niet afdekken

Kiemtemperatuur: 18 - 22 °C

Kiemtijd: 2 - 3 weken

Plantafstand: 50 cm

Regelafstand: 50 cm

Standplaats: zonnig, beschut

Dagen tot oogst: 120

 

Binnen zaaien kan vanaf februari in goede zaai-en stekgrond in een zaaitray. Zorg voor een temperatuur van rond 20°C voor een optimale kieming. Stevia zaden kunnen heel onregelmatig kiemen, het kan langer duren en het komt ook voor dat er weinig zaden kiemen, Stevia staat bekend als moeilijke kiemer. Omdat dit een lichtkiemer is, moet het zaad voorzichtig worden aangedrukt en niet worden bedekt met zaaigrond. Dek de trays af met een deksel of huishoudfolie. Zodra de zaden opkomen moet het deksel of de folie worden verwijderd. Houd de grond goed vochtig, maar zeker niet te nat.

 

Midden mei, zodra er geen kans meer is op nachtvorst, moeten de jonge zaailingen een paar dagen wennen aan de buitentemperatuur voordat ze op een zonnige, lichte, beschutte plek worden gezet. 

 

Buiten kan er vanaf midden mei, als er geen kans meer is op nachtvorst worden gezaaid. Zaai op een warme, lichte, beschutte plaats. Stevia stelt weinig eisen aan de grondsoort. Druk de zaden voorzichtig aan of hark ze zeer voorzichtig in de grond. Houd goed vochtig en onkruidvrij. Dun, zodra de jonge zaailingen groot genoeg zijn om te hanteren, uit op 50 cm. Zodra de zaailingen 20 - 25 cm hoog zijn, kunnen ze worden getopt. Dit zorgt voor een bossige, weelderige groei.

 

Deze plant wordt in ons land als eenjarige gekweekt. Meestal kan er tweemaal per jaar worden geoogst. Oogst het blad door het af te knippen of snijden. Laat de wortels in de grond zitten, deze kunnen weer opnieuw groeien en van deze nieuwe scheuten kan er later in het seizoen worden geoogst. Het verse blad kan direct als zoetstof worden gebruikt. Ook kan het blad worden gedroogd en daarna worden gemalen of verpoederd.

 

Tip:

Wij adviseren Herb Focus voor al uw kruiden.

 

Verkrijgbaar in: 300 ml fles - 1 liter fles

 

Herb Focus is zeer geschikt voor keukenkruiden in potten, containers e.d. Kruiden zoals Peterselie, Basilicum, Koriander, Tijm, Dille en dergelijks. Kruiden in potten en containers hebben veel baat bij een regelmatige Herb focus gift en zullen reageren met een uitbundige groei. Herb Focus is speciaal ontwikkeld voor de specifieke behoefte van pot kruiden en gebaseerd op meer dan 20 jaar onderzoek en ervaring met de kweek van kruiden op commerciele schaal. Deze formule zal de groei van gezonde, groene bladeren opwekken en ondersteunen.